Tegels eruit, groen erin! Zelf doen met Bliksemgroen
- Mar, 13, 2024
- Renate Kroon
Welkom bij Bliksemgroen!
Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf je tegels kunt vervangen door groen. Dus tegels eruit, groen erin!
Vaak denken mensen dat een tuin met veel tegels minder onderhoud nodig heeft. Dat is niet terecht. Wanneer er bij een heftige regenval veel water op tegels valt, kan het water niet in de tegels doordringen zoals bij gras of aarde. In plaats daarvan stroomt het water direct van het oppervlak van de tegels af naar lagere punten, zoals straatgoten, riolen of zelfs kelders. Doordat het water minder goed weg loopt, krijg je last van groene aanslag op de tegels. Daarnaast houden tegels in de zomer hitte vast. De tegels vervangen door groen is daarom een goed idee.
Je kunt niet helemaal ontkomen aan bestrating in je tuin: een terras, looppad of parkeerplaats voor je auto bijvoorbeeld. Een goede vuistregel is dat maximaal 40 procent van je tuin bestraat is.
Als je tegels in je tuin vervangt voor planten, is het verstandig om eerst de standplaats vast te stellen. Komt er bijvoorbeeld veel zonlicht op de vrijgekomen plek of ligt deze in de schaduw? Wordt de grond er snel droog of blijft die juist nat? Als je planten kiest die passen bij de plek in jouw tuin, blijven ze gezonder en vragen ze minder onderhoud. Houd minimaal 50 centimeter, of 2 stoeptegels breed aan om een mooie border te krijgen.
Bedenk waar je de tegels en het zand wat je afgraaft gaat laten. De tegels kun je tweedehands aanbieden of in je tuin opstapelen als een insectenmuurtje. Controleer bij je gemeente of het afgegraven zand kan worden opgehaald. Soms geldt dit ook voor de tegels.
Denk goed na over de looproute in je tuin. Staat er een schuurtje achterin je tuin, of een vuilcontainer? Hier moet je makkelijk naartoe kunnen lopen.
Wrik de tegels los met de spade. De tegels kun je hergebruiken, bijvoorbeeld in een stapelmuurtje of voor het maken van een afwatergootje wanneer je de regenpijp afkoppelt. Je kunt de tegels vaak ook tweedehands verkopen.
Het zand wat onder de tegels ligt moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep zodat de wortels van de planten een goede basis krijgen.
De vrijgekomen plek vul je met tuinaarde. Voor een vak van 1x1 meter en 30 cm diep heb je ca. 300 liter grond nodig. De meeste zakken tuingrond zijn 40 of 80 liter. Gebruik universele aanplantgrond, deze bevat organische grondstoffen die het bodemleven aantrekt.
Het is lastig om de juiste keuze te maken voor een mooie border. Niet alles draait om het combineren van bloeiende planten. Zorg ook voor variatie in bladvormen en bladstructuren. Dat maakt de border spannender.
Een 100% onderhoudsvrije border bestaat niet, maar onderhoudsarm wel. Maar zeg nou eerlijk, hoe fijn is het om even lekker met je handen in de grond te wroeten? Voel je de verbinding met de natuur, het voelen van de aarde en het zien van de groei van planten geeft een gevoel van voldoening en rust.
Wil je zelf aan de slag, maar heb je geen inspiratie? Bliksemgroen helpt je!
Bliksemgroen heeft deskundige pakketten samengesteld waarbij o.a. gedacht is aan de volgende punten:
- De grondsoort, maar minstens zo belangrijk is of je met een natte of droge bodem te maken hebt.
- De standplaats van de border. Zon, halfschaduw of schaduwplanten.
- Variatie in bloeiperiodes, een border die elk seizoen iets te bieden heeft. Ontvang een bloeikalender bij de Easy-Borderpakketten en bij het border-beplantingsplan
- Een goede mix van groenblijvende en bloeiende planten en siergrassen
- Variatie in bladvorm en bladkleur
- De groeigrootte en groeisnelheid van de planten
- Een vierseizoenenborder. Dit zorgt ervoor dat er altijd iets te beleven is in je border.
Daarnaast helpen wij je met een border-beplantingsplan op maat met bijpassende planten. Meer over onze border-beplantingsplannen vind je hier.