Waarom Bodembedekkers perfect zijn voor een onkruidvrije tuin

  • May, 28, 2024
  • Renate Kroon

Een onkruidvrije tuin is de droom van elke tuinier. Onkruid kan niet alleen de schoonheid van je tuin verpesten, maar het kan ook de groei van je gewenste planten belemmeren door te concurreren om water, voedingsstoffen en licht. Een van de meest effectieve en natuurlijke manieren om onkruid te onderdrukken, is door het gebruik van bodembedekkers. Deze veelzijdige planten bieden vele voordelen die bijdragen aan een gezonde en mooi tuin.

In deze blog gaan we dieper in op waarom bodembedekkers zo effectief zijn en geven we zes toepassingen van hoe je ze het beste kunt gebruiken.

 

1. Onderdrukken van onkruidgroei

Bodembedekkers vormen een dicht tapijt van bladeren en stengels die de bodem volledig bedekken. Dit voorkomt dat zonlicht de grond bereikt, wat essentieel is voor de kieming en groei van onkruidzaden. Zonder licht kunnen de meeste onkruiden niet ontkiemen, waardoor je tuin vrij blijft van ongewenste indringers.

 

2. Verbeteren van bodemgezondheid

Naast het onderdrukken van onkruid, verbeteren bodembedekkers de algehele gezondheid van de bodem. Ze helpen bij het behouden van vocht, wat essentieel is voor de groei van je planten, vooral tijdens droge periodes. Bodembedekkers voegen ook organisch materiaal toe aan de bodem wanneer ze afsterven en vergaan, wat bijdraagt aan een rijkere en vruchtbaardere grond.

 

3. Erosiebestrijding

Bodembedekkers zijn bijzonder effectief in het voorkomen van bodemerosie. Hun wortels helpen de grond op zijn plaats te houden, vooral op hellingen of in gebieden met veel regenval. Dit voorkomt dat voedingsstoffen en toplaag worden weggespoeld, wat cruciaal is voor een gezonde plantengroei.

 

4. Natuurlijke mulch

Door bodembedekkers te gebruiken, creëer je een natuurlijke mulchlaag. Dit vermindert de noodzaak voor extra mulchmaterialen zoals houtschors of stro. De natuurlijke mulchlaag helpt niet alleen om vocht vast te houden, maar biedt ook een leefomgeving voor nuttige insecten en micro-organismen die bijdragen aan de bodemgezondheid.

 

5. Kleuren en texturen

Bodembedekkers zijn er in een breed scala aan soorten, kleuren en texturen, waardoor ze een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin. Ze kunnen worden gebruikt om mooie patronen en contrasten te creëren, en de bloeiende bodembedekkers voegen ook kleur toe aan je tuinontwerp.

 

6. Minder onderhoud

Een tuin met bodembedekkers vereist minder onderhoud dan een traditionele border met kale grond. Omdat ze onkruidgroei onderdrukken en vocht vasthouden, hoef je minder tijd te besteden aan wieden en water geven. Dit maakt bodembedekkers een ideale keuze voor tuiniers die een mooie tuin willen zonder al te veel moeite.

 

Populaire Bodembedekkers

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers waaruit je kunt kiezen voor je tuin. Populaire soorten zijn langbloeiende en groenblijvende vaste planten. Kies je voor kleur dan zijn blauw en paars gewilde kleuren van bodembedekkers, maar ook witte, rode en roze bloeikleuren zijn veel gebruikte soorten. 

 

Vinca minor (Kleine Maagdenpalm)

Dit is vrijwel de populairste bodembedekker van Nederland. Sterk, wintergroen, een mooie bloem en frisgroen blad. De Vinca is overal wel mee combineren, van vaste planten tot struiken en bomen. Als onderbeplanting onder een boom of struik en tussen vaste planten en grassen. De Vinca minor is een sterke bodembedekker die plat weggroeit en zo de bodem geheel zal bedekken. Van maart tot juni geeft deze plant prachtige witte of blauwe bloemen. Hij groeit op elke grondsoort en zowel in de zon als in schaduw.

Bekijk in de webshop

 

Pachysandra terminalis (Schaduwkruid)

Schaduwkruid is ideaal voor schaduwrijke gebieden, vormt een dichte mat van glanzende decoratieve bladeren. Het is een onderhoudsvrije plant die zowel in de schaduw als halfzon kan staan. De bodembedekkers bloeit in de periode maart-mei met witte staande bloemen. Het bladerdek van dit Schaduwkruid wordt ongeveer 10 tot 15 cm hoog. Ook in de winter blijft deze bodembedekker groen!

Bekijk in de webshop

 

Hedera (Klimop)

De Herdera is een bekende wintergroene klimplant die ook geweldig is als bodembedekker. Hij vorm snel een groen tapijt. Klimop is een super makkelijke plant, dus kan op elke standplaats geplant worden. Ideaal voor als je onkruid geen kans meer wilt bieden.

Bekijk in de webshop

 

Waldsteinia Ternata (Goudaardbei)

Een sterke bodembedekker die plat groeit en zo de bodem geheel zal bedekken. De bladeren lijken op de bekende aardbeiplant. In april en mei bloeit deze mooie bodembedekker geel. De rest van het jaar oogt hij fris groen. De Goudaarbei is zeer veelzijdig en kan zowel in de zon al schaduw en groeit op alle grondsoorten.

Bekijk in de webshop

 

Cotoneaster dammeri (Dwergmispel)

Een krachtige bodembedekker die plat groeit en zo de bodem geheel zal bedekken. Van mei/juni komen er kort witte bloemetjes waarna er besjes komen medio oktober/november. De Dwergmispel groeit op elke grondsoort en zowel in de zon als in schaduw.

Bekijk in de webshop

 

Liriope muscari 'Big Blue' (Leliegras)

Deze plant lijkt op een siergras. Hij groeit tot een hoogte van 50 cm en verspreidt zich met brede, mooie frisgroene tot donkergroene bladeren. Het leliegras bloeit van augustus tot oktober, met paarsblauwe bloempluimen die lijken op druiven. Na de bloei verschijnen zwarte bessen die de plant tot in de winter sieren. Deze winterharde en groenblijvende plant is zeker een aanvulling aan je tuin, vooral in de winter.

Bekijk in de webshop

 

Isotoma fluviatilis (Blauwe grondkruiper)

Een bodembedekker die niet hoger dan een centimeter of 5 wordt. De Isotoma is zeer geschikt als rand in een border. Tussen de frisgroene blaadjes verschijnen vanaf juni tot in september mooie zachtblauwe bloemetjes. De plant is wintergroen en is winterhard tot -10 graden. De Blauwe grondkruiper gedijt het beste in de lichte schaduw op een enigszins droge standplaats. 

Bekijk in de webshop

 

Conclusie: Gezonde en onkruidvrije tuin? Kies voor Bodembedekkers!

Bodembedekkers zijn een uitstekende keuze voor iedereen die een onkruidvrije, gezonde en mooie tuin wil creëren. Ze bieden een natuurlijke en effectieve manier om onkruidgroei te onderdrukken, verbeteren de bodemgezondheid, voorkomen erosie en voegen esthetische waarde toe aan je tuin. Door de juiste bodembedekkers te kiezen en strategisch te planten, kun je genieten van een weelderige tuin met minder inspanning en onderhoud.

Vind de juiste bodembedekkers voor jouw tuin en ervaar zelf de vele voordelen die ze te bieden hebben! Bestel de planten online en plant ze zelf in je tuin, de beste work-out die er is!

Lekker zelf doen met Bliksemgroen!

Plaats een reactie